2009. április 26., vasárnap

Gyömbéres csirkefalatok almával

Mindig a klasszikus kérdés: mit főzzek? Persze ma is felmerült, bár az már fix volt, hogy csirke lesz. Gyakran előfordul, hogy anyukám előhalászik vasárnapra valami húst a fagyasztóból, majd délelőtt a szakácskönyveket lapozza, hogy vajon mit is csináljon akkor. Mivel kaptunk szépséges fejessalátákat, úgy döntött, hogy csirkepörkölt lesz nokedlival. Be kell vallanom én ezt annyira nem favorizálom, úgyhogy különcködtem az ebédet illetően.
Gyümölcs-hús páros nálam mindig nyerő, úgyhogy szépen rápróbáltam erre a receptre, úgyis olyan keveset főztünk még ebből a szakácskönyvből. Sajnos a szárított gyömbérből elég sokat kell szórni, lassan azt hiszem ideje lesz, hogy frisset használjak. De most nem volt előre tervbe véve a recept, úgyhogy így jártam :) Ízlett egyébként az alkotás, de valahogy nem voltam elég ügyes a fűszerezésnél, lehetett volna kicsit markánsabb íze is.


Gyömbéres csirkefalatok almával

Hozzávalók (2 főre):
  • 30 dkg csirkemell
  • só és frissen őrölt fekete bors
  • 1 ek. liszt
  • 1 csokor újhagyma
  • 5 centis friss gyömbérdarab
  • 1 alma
  • 1 + 1 ek. vaj
  • 1 ek. olaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 2 tk. magos mustár
  • 1 tk. méz
  • 1 dl tejszín
A csirkemellfilét 2-3 centis kockákra vágom, megszórom sóval és őrölt borssal, aztán ráhintek kevés lisztet. Miután alaposan összeforgattam vele, és a lisztszemcsék mindegyik húskockát vékonyan bevonták, félreteszem a csirkefalatokat.
Az újhagyma fehér részét felkarikázom, a krumplihámozóval megpucolt gyömbért megreszelem, és a félbevágott, de héjas almából kiszedem a magházas részt, aztán vékony gerezdekre szelem.
Utána egy közepes méretű, mélyebb serpenyőben 1 ek. vaj és ugyanennyi olaj keverékén 5 perc alatt kevergetve megsütöm a csirkemellkockákat. Ha már szép aranybarnák, szűrőlapáttal kiszedem mindet egy nagy tálra, és alufóliával leborítva addig hagyom őket pihenni, amíg elkészül a gyömbéres mártás.
Ehhez még 1 ek. vajat teszek a serpenyőbe, beleszórom a karikákra vágott újhagymát, kevergetve gyengéden megpárolom, és ráöntöm a bort. Hozzászórom a vékony almaszeleteket meg az illatos gyömbérreszeléket, aztán az egészet megsózom, megborsozom. Néhány kavarás után lefedem a serpenyőt, és amíg az almaszeletek 5 perc alatt vajpuhára párolódnak a gyömbéres borban, ráérősen összekeverem a mártás sűrítését.
Egy kisebb tálkába belekanalazom az étkezési keményítőt, a mustárt és a mézet, aztán hozzájuk csurgatom a tejszínt. Az édes-csípős masszát kézi habverővel simára keverem, és félreteszem, hogy ellenőrizzem, vajon megpuhultak-e az almaszeletek.
Ha igen, akkor rájuk öntöm a tejszínes-keményítős sűrítést, és visszapakolom a serpenyőbe a parkolópályán várakozó csirkekockákat. Egyet-kettőt rottyan a gyömbéres-almás csirke, és mivel a keményítő miatt szinte azonnal besűrűsödik a mártás, már kész is a vacsora.

Stahl Judit - Gyorsan, valami finomat!

2009. április 22., szerda

Rózsavölgyi csokoládé

Anyukám alkalmasint nagy sikerrel használja az internetes keresőket, így bukkant erre a boltra. Mivel apukámnak születésnapja lesz, rendelt náluk egy doboz "rozsdás szerszámot". Ma voltunk tesómmal átvenni a csomagot, utolsó pillanatban gondoltam meg magam, hogy én is elmegyek. És milyen jól tettem... Picurka bolt a Királyi Pál utcában. Csuda nagy csokimadárral a kirakatban :) Nekem maga a bolt is nagyon tetszett, nagyon igényes az egész. Az eladó szép kötényben volt, passzolt az egész bolt hangulatához. A pultban pedig helyes kis csokifalatkák sorakoztak. Érthető módon nagyon fellelkesedtem, és választottunk is egy-egy pralinét. Én a csillagánizs-rózsabors ízűt választottam, tesóm pedig a chilis-citromolajosat. El voltam ájulva... elképesztően finom krémes töltet, remekül eltalált ízesítés, nem hivalkodó. Nagyon-nagyon tudom ajánlani mindenkinek, aki igényes édességre vágyik, vagy mást szeretne meglepni vele.
Mi kaptunk ajándékba két kicsit ütődött csokiegérkét, de becs' szó nem ezért írtam a bejegyzést (:
Azt hiszem, ha arról lesz szó, hogy kényeztessem magam, akkor bizony ide fogok járni (;

Rózsavölgyi Csokoládé

2009. április 20., hétfő

Fekete-fehér brownies

Az úgy volt, hogy elmentem a kollegákkal ebédelni, és ők mindenáron akartak még sütit enni a büfében. A fent említett nevű sütit ették, én meg közben hangosan gondolkoztam, hogy vajon miből is lehet, mert tényleg jól néz ki. Az alja brownies, ez eddig okés, sosem sütöttem, de nem lehet egy nagy dolog. Kaptam egy falatot is, hogy elemezhessem a fehér réteget, hogy aztán tudjam reprodukálni a sütit :) Rögtön be is villant KicsiVú fehércsoki-mousse receptje, hogy az milyen remekül mutatna rajta. Valójában szerintem és a kollegák szerint is csak sima tejszínhab volt.
A fehércsoki-habot már egyszer megpróbáltam, vegyes sikerrel. Tibi csokit használtam hozzá, és az valahogy furán viselkedett, mert mielőtt teljesen felolvadt voltna szépen megcsomósodott., bár ízre finom lett. Most Bocit olvasztottam, örvendeztem is, amikor szépen krémesre olvadt, úgyhogy majdnem rosszul lettem, miután beleöntöttem a házi vaníliakivonatot és úgy tűnt összekapja. Gyorsan hozzákevertem a tejfölt, és végül nem dőlt össze a világ. Szépen is nézett volna ki, hogy csak valami bogyós krémes sütit tudok prezentálni (;
Mindenesetre hálás közönségem volt, mindenkinek ízlett :)

Fekete-fehér brownies

Hozzávalók:

Brownies:
  • 10 dkg étcsoki
  • 10 dkg cukor
  • 10dkg liszt
  • 2 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1/2 tk. sütőpor
  • 2 nagy tojás
  • szűk 1 dl semleges ízű olaj (én napraforgót használtam)
  • 2 tk. neszkávé
Fehércsoki-mousse:
  • 20 dkg fehércsoki
  • 20 dkg 20%-os tejföl
  • 30 dkg habtejszín (400 ml-t használtam)
  • 1 rúd vanília kikapart magja vagy 1 tk. vaníliakivonat
A brownieshoz keverjük össze egy tálban a lisztet, a cukrot, a kakaóport, a sütőport és az apróra darabolt csokit.
Egy másik tálban feloldjuk a neszkávét 2 ek. langyos vízben, hozzáütjük a tojásokat majd hozzácsorgatjuk az olajat és kézi habverővel szép simára dolgozzuk.
A száraz hozzávalókat hozzáöntjük a tojásos-olajos keverékhez és egy fakanállal jól elkeverjük. A masszát egy 20 cm átmérőjű kivajazott formába töltjük és 175°C-ra előmelegített sütőben 18-20 percig sütjük. Nem baj, ha még fényesnek, nyersnek tűnik egy kicsit, nem szabad kiszárítani.

A moussehoz tördeljük a csokit egy tálba, és gőzfürdő felett olvasszuk fel. Kavarjuk bele a tejfölt és a vaníliát (ha alkoholos házi kivonatot használunk mindenképp először a tejfölt tegyük bele). Öntsük hozzá a tejszín harmadát (100 ml-t öntöttem bele), majd várjuk meg amíg a massza teljesen kihűl. Ekkor a maradék tejszínből verjünk kemény habot, és óvatosan forgassuk a csokis krémbe.

Ha a brownies kihűlt, kenjük a csokihabot a tetejére, és legalább 3 órára hűtsük be.
(Akinek megvan a szakácskönyv, inkább nézzen utána ott a brownies receptnek, mert én fejből írtam, de remélem, hogy nem hagytam le semmit...)
A fotó nem valami szép, mert siettem, és a tányéron a süti széle van, azért dőlnek mindenfelé :)


KicsiVú: Fehércsoki-mousse
Stahl Judit - Gyorsan, valami finomat! (Brownies)

2009. április 13., hétfő

Citromos ricotta krémtorta

Úgy látszik mostanság éppen hullámvölgyben vagyok, ami a főzést illeti. Lelkes sem vagyok annyira, meg valahogy idő sincs, és nem is sikerülnek annyira jól az alkotások. Szerencsére azért a mostani lényegesen jobb lett, mint a múltkori pogácsa :) Ehhez a nyári időhöz passzoló finom citromos torta kerekedett. Ricottát nem sikerült venni, ezért túrót használtam, de így is jó lett. Kissé lapos lett, mert nekünk csak 26 cm-s tortaformánk van, a recept meg 20 cm-est ír. Nomeg a teteje is megrepedezett már sütés közben is. Gondolom azért elsősorban az is hozzájárult a nagyobb repedésekhez, hogy egész éjszaka a kredencen pihent, talán kissé kiszáradt. A citromdíszítést most elhagytam.
Anyukám sütött egy nagyon szép kalácsot is, mert nálunk azt szokás a sonka mellé enni. Arról sajnos nincs kép, mert elég gyorsan elfogyott :)

Citromos ricotta krémtorta

Hozzávalók:
  • 60 g vaj
  • 100 g darált háztartási keksz
  • 50 g darált mandula
  • 3 citrom
  • 250 g dobozos ricotta sajt
  • 150 g natúr joghurt
  • 3 tojás
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 90 g cukor
  • 1 ek méz
180°C-on melegítsük elő a sütőt. Egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, majd keverjük hozzá a kekszet és a mandulát. A keveréket nyomkodjuk egy vajjal kikent, magas falú, 20 cm átmérőjű, levehető aljú tortaforma aljába. Tegyük 10 percre a sütőbe.
Ezalatt reszeljük finomra a 2 citrom héját, s facsarjuk ki a levét, majd aprító vagy turmixgép segítségével keverjük össze a ricotta sajttal, joghurttal, tojással, étkezési keményítővel valamint a cukorral, míg egynemű nem lesz; vagy habverő segítségével verjük fel. Öntsük a masszát a kekszes alapra, 45-50 percig süssük, míg kissé megszilárdul, s szép aranybarna színt kap. Legalább egy óra hosszáig hagyjuk hűlni a formában, majd egy kést furrassunk végig az oldala mentén, hogy leválasszuk a forma faláról, s borítsuk egy tányérra.
Szeleteljük vékonyana megmaradt citromot. Tegyük egy lábasba, öntsük le forrásban lévő vízzel, hogy ellepje. 5 percig főzzük, majd csöpögtessük le. Lassú tűzön melegítsük meg a mézet, de ne hagyjuk, hogy felforrjon. A citromkarikákat mártogassuk a mézbe, s rendezzük el a krémtorta tetején.
Most, hogy beírtam a receptet, feltűnt, hogy én 190°C-on sütöttem a tortát, talán ezért repedezett meg :) A massza egyébként teljesen folyós lesz, nem kell tőle megijedni.

Gabula András, Halmos Mónika, Korpádi Péter, Patyi Árpád - Nagy süteménykönyv 22. oldal

2009. április 6., hétfő

Magos pogácsa

Az idő mondjuk nem annyira pogácsának való volt, de már rá voltam készülve, úgyhogy mindenképp meg kellett sütni. Valószínűleg most már egy darabig nem fogok pogácsát sütni, hacsak nem valami nyári grillpartira. Bár ha a mostani alkotást vennénk alapul, nem lenne csoda, ha elmenne a kedvem az egésztől :) Igazából sosem volt gondom a kelttésztával, de ez... hát lapos korongok lettek. Amolyan pogácsa-kekszek (; Nem tudom mi lehetett a hiba, az élesztő remekül felfutott a tejben, bár a tészta nem kelt meg olyan szépen, de gondoltam majd a sütőben még nő egy kicsit. Hát nem nőtt, sőt... talán csak az utolsó adag, aminek volt még ideje melegedni a napon a tepsiben, de a jófajta pogácsától az is messze volt. Mindegy, azért meg lehet enni, pláne ha azt mondom, hogy eleve kekszet akartam sütni :)
Jövő hétre is remélem, hogy marad ez a szép idő, mert egy szép citromos tortát néztem ki. Bár húsvét alkalmából úgyis összegyűlik a család, lehet, hogy nem korlátozom a kreativitásom egy tortára :)

Magos pogácsa

Hozzávalók:
  • 30 dkg graham liszt
  • 15 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 kk. cukor
  • 10 dkg margarin
  • 2 kk só
  • 1 tojás a tetejére
  • 1-1 ek mag ízlés szerint (szezámmag, tökmag és lenmag volt nálam - a napraforgó molyos lett)
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt.
A kétféle lisztet egy tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést csinálunk és beleöntjük az élesztőt, hozzáadjuk a margarint meg a sót és jól kidolgozzuk. Ha ez megvan, akkor hozzászórjuk a magokat és jól átdolgozzuk megint, végül a kétszeresére kelsztjük.
Ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, a tetejét berácsozzuk, tojással megkenjük és sütőpapírral bélelt/kikent tepsiben előmelegített sütőben 190°C-on pirosra sütjük.

Gabula András, Halmos Mónika, Korpádi Péter, Patyi Árpád - Nagy süteménykönyv