2008. május 17., szombat

Végre újra ékszer...

Végrevalahára újra eljutottam a kiváló Ferenc körúti gyöngyboltba. A rózsaszín nyaklánc már rég a fejemben volt egy cseresznyés fülbevalóval együtt. Aztán a rózsaszín megvalósult, a csersznyés meg amint látszik nem :) A nyakláncot is kicsit másképp képzeltem, láttam egy fekete láncot a boltban, fa gyöngyökkel, olyat akartam rózsaszínben, illetve olyan igazi virítós pinkben. Aztán persze nem volt pont olyan gyöngy, így lett ez. A fotón picit furán néz ki, talán mert mattok a gyöngyök.
A fülbevaló meg megint kicsit a gombhoz-a-kabátot esete :) Meglátam ezeket a gyöngyöket, megtetszettek, a színük meg hogy olyan repedezettek, aztán vettem, hogy majd valami lesz belőlük. A sárga madzag egyébként gumiszalag, de nem volt más, aminek passzolt volna a színe. A végét is eredetileg le akartam vágni, csak miután elkészült láttam, hogy egéz jól néz ki így is, aztán végül hagytam így. Végülis ha nem tetszik még mindig le lehet vágni belőle.


2008. május 14., szerda

Végre itt a bodzaszezon!

Nagy kár, hogy a bodza nem virágzik egész nyáron. Ilyenkor ugyanis otthon beindul a bodzaszörp gyártás. Most még az időjárás is kedvez ezzel a sok napsütéssel, úgyhogy kedvére melegedhet a kúton a dunsztosüveg. Bodzaszörpöt mindig is csináltunk, csak most már nem olyan könnyű virágot szedni, mert mindenki igyekszik karban tartani a kertjét, ami többek között azzal jár, hogy kivágja a bozótnak tekintett bodzabokrokat. Mondjuk ha már úgyis felhasználjuk a virágot, akár ültethetnénk is egyet, több haszna volna pl. mint a levéltetvekkel rogyásig tömött labdarózsának.

Bodzaszörp

Hozzávalók:
  • 75 dkg cukor
  • 1 citrom
  • kb. 8 nagyobb bodzavirág
  • 1 doboz citrompótló
  • víz
  • 5 literes dunsztosüveg
A citromot alaposan megmossuk és felkarikázva az üvegbe tesszük, beleszórjuk a citrompótlót, és a leöblített virágokat szárral felfelé szintén az üvegbe rakosgatjuk. A cukrot vízben feloldjuk, majd ezt is beleöntjük az üvegbe. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy tele legyen az üveg. A citrompótlókat nem szükséges feloldani, azok majd szépen feloldódnak amíg érik a lé. Az üveget ruhával lekötjük, vagy kistányért teszünk a tetejére, és kitesszük a napra. Általában 2-3 nap elég, főleg ha sokat süti a nap. Ha megérett, akkor kihalásszuk belőle a virágokat meg a citromokat, felkeverjük és üvegekbe szűrjük. Hűtőszekrényben kb. egy hétig eláll, utána erjedni kezd és pezsgős lesz, bár még akkor sem rossz :)

Alapvetően is tanácsos a bodzákat valami csendes helyen szedni és nem egy forgalmas út melletti ólmozott bokorról. Én nem nagyon szoktam leöblíteni a virágokat, mert akkor lemegy róluk a sok virágpor. Arra vigyázzunk, a bodzát szeretik a levéltetvek meg más egyéb rovarok is, szóval nézzük meg alaposan a virágokat mielőtt az üvegbe tesszük.

2008. május 12., hétfő

Bukta

A mostani buktára több okból került sor. Egyrészt mert nagyon rég nem ettem már, és még sosem sütöttem, másrészt meg mert némi nézeteltérésem támadt a bukta kinézetével kapcsolatban :) Nos hát szerintem a bukta ilyen:


A recept a Horváth Ilona szakácskönyvből való, annyi változtatással, hogy én nem csináltam kovászt, hanem csak szimplán felfuttattam az élesztőt a cukros tejben. Ebben a buktában birsalma lekvár van, az volt a legkeményebb, amit találtunk :)