2008. február 24., vasárnap

Tojásos-fűszeres krém

Ismét Frank Júlia receptjét vettem. Nem ragaszkodom a felvágottakhoz, szeretem a sajtkrémeket, körözötteket és hasonlókat. Mindig csak gondoltam rá, hogy majd csinálok, ráadásul van is itthon mindig túró, ami sok ilyesminek alapja. Most is ebben a hiszemben választottam, nem győztem anyukámnak mondani, nehogy elhasználja az összeset a vargabéleshez, aztán ma reggel szembesültem vele, hogy valójában ehhez nem is kell (;

Tojásos-fűszeres krém

Hozzávalók:
  • 1 dl kefir
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1 ek reszelt sajt
  • 1 csokor snidling vagy zöldhagyma zöld szára
  • 1 tk mustár
  • 1 gerezd fokhagyma (szerintem mehet több is)
  • 1 kk só és curry
A tojásokat keményre főzöm, majd meghámozva apróra vágom.
Keverőtálba teszem, hozzáadom a vajat, a zúzott fokhagymát, a finomra aprított snidlinget és a fűszereket. Az egészet habosra keverem.

2008. február 23., szombat

Báli ékszer

A nagynénim bálba megy, vett magának egy helyes barna koktélruhát, és megkért, hogy csináljak hozzá valamit. Mindenféle koncepció nélkül szépen elmentünk az Üllői útra, és vagy két óra alatt meg is sejtettük mit kéne csinálni :) Szóval egyik boltból ki, másikba be, és még így is elfelejtettem ezt-azt.
A fülbevalót én erőltettem, mert nekem nagyon tetszett ez az üveg izé, van többféle színben is, meg ezüst kerettel. Én a padlizsánra szavaztam arany kerettel, de a Márti szerint az nem passzolt, így lett a barna.

Mivel a ruha pánt nélküli, hát van hely bőven a nyakba lógatni valami nagyot/sokat, ez is volt az elképzelés. Eredetileg kicsit másképp terveztük, de szerintem ez így jobb lesz, majd meglátjuk mit szól a megrendelő (;
Nem igazán tudom eldönteni, hogy tetszik-e ez nekem vagy sem :) Azt hiszem alapvetően azért eléggé eltérő ízlésünk van, de itt ugye tényleg nem az én véleményem számít, nem az enyém lesz, nem én hordom.

2008. február 7., csütörtök

Menzás nosztalgia

Bármilyen hihetetlen, de nálunk gimiben jól főztek a menzán :) Azt hiszem három dolog van, amiből leginkább a menzásat szeretem: paradicsomos káposzta, babgulyás, almaszósz főtthússal és főttkrumplival. A babgulyással a múltkor bepróbálkoztam, de nem lett az igazi, főleg mert nagyon szép száraz volt a marhahús. Igaz gimiben disznóhús volt a gulyásban.
Most került sor az almamártásra, ugyanis rajtam kívül senki nem szereti a családban, és most csak egyedül vagyok itthon :)
Az a helyzet, hogy nem tudom milyen húsból csináltam. Úgyértem disznó, de fogalmam sincs, hogy milyen része. Anyukám felhozott egy darabot a fagyasztóból és kész. Talán comb lehet, vagy legalábbis abból csinálnám, így a receptbe azt írok. Az almaszószt több recept alapján raktam össze, valahogy egyik sem volt szimpatikus egymagában :)


Almaszósz főtthússal és főttkrumplival

Hozzávalók (2 főre):
  • 2 nagyobb alma
  • 2 ek citromlé
  • csipet só, cukor, szegfűszeg, fahéj (én őröltet használtam)
  • 1,5 dl tej
  • fél zacskó vaníliás/tejszínes pudingpor
  • 2-3 nagyobb krumpli
  • 30 dkg sertéscomb
A krumplit megpucoljuk, gerezdekre vágjuk és sós vízben puhára főzzük.
A húst szeletekre vágjuk, és ételízesítős vízben puhára főzzük. (Anno a menzán csíkokra vágva, olajon megpirítva adták, úgy kicsit szaftosabb.)
Az almákat meghámozzuk és kivágjuk a magházukat, majd kis kockákra vágjuk. Az almakockákat a sóval, citromlével, fahéjjal és szegfűszeggel lábasba tesszük, és annyi vizet engedünk rá, hogy szűken ellepje. Amíg az alma fő, addig a tejet simára keverjük a pudingporral. Ha az alma már puha - ez nem tart soká - akkor hozzáöntjük a pudingos tejet és sűrűsödésig keverjük. Aki nem szereti az almát darabosan, krumplinyomóval vagy botmixerrel pürésítheti. A cukrot a végén adjuk hozzá.

Szemüvegakasztó még + nyakláncok

Azt kell mondjam nem túl szerencsés ilyen sok fotós postokat szerkeszteni. Egyrészt mert ez a webes szerkesztő elég szar, másrészt meg mert csak hülye címet tudok adni a postnak (o; Persze ez már csak az én hibám :)
Ellenben, javaslatra változtattam a háttereken. Azt hiszem elég látványosan :)

Ihol van ez a zöld izé, sok nagy üveggyöngyből. Ezt még korábban csináltam, de mot eszembe jutott, hogy akár meg is mutathatnám, mert szerintem szép lett. Igaz így utólag kicsit nehéz, elég lett volna talán kevesebb is a nagy üveggyöngyökből. Nem jó táncolni benne pl, mert pörgésnél körbefordul, és eléggé húzza az ember nyakát (;


Ez a hullámos arany pedig a múltkori fülbevalóhoz tartozó nyaklánc. Elsőre rövid lett, félbehgytam, a macska némileg szétjátszotta, de azért sikerült befejezni :) Ma reggel is ki kellett hajítanom a szobából, mert folyton ott ólálkodott, és amíg nem figyeltem eljátszotta a fenti zöld fülbevalókat :)


Szerencsére sikert aratott a karácsonyra, ajándékba készített szemüvegakasztóm, és az ajándékozott kért mégegyet is. Sőt, a kolleganőnek is megtetszett, így csináltam kettőt. Kár, hogy pont anyukám nem hord ilyeneket, pedig neki is csinálnék :)

2008. február 6., szerda

Majorannás karottafőzelék

Ez volt kvázi az első recept, amit kinéztem a Frank Júlia szakácskönyvből, és végre meg is valósítottam :) Kikaptam ugyanis, hogy meg merészeltem enni reggelire a májkrémet, pedig ma hamvazószerda van. Nyilván én kapok ki, akinek a legkevesebb gondot nem okoz a húsról való lemondás... Aztán akkor mi van? Majd eszünk halat. Mintha az nem lenne hús. Nodehát ez mindegy is :)
Szóval mondhatnánk akár, hogy böjt alkalmából itt egy húsmentes étek, de ez így nem annyira lenne igaz :) Bár tény, hogy eredetileg ma almamártást akartam csinálni főtt hússal, de a májkrémes eset után nem mertem már ezzel feszíteni a húrt. Szóval itt ez a csuda dolog, főttojást ettem hozzá, meg csináltam paradicsomlevest.
Aki szereti a répát annak nagyon ajánlom, mert az égvilágon semmi szakértelem nem kell az elkészítéséhez :) Ráadásul Frank Júlia szerint ezt még azok is szeretik, akik amúgy a sárgarépafőzeléket semmi pénzért nem akarnák megenni.


Majorannás karottafőzelék

Hozzávalók:
  • 75 dkg karotta (nálam csak 45 dkg volt)
  • 2 dl tejszín
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 tk majoranna
A megtisztított sárgarépát megmosom és lecsöpögtetem. Egészben tűzálló tálba teszem, megsózom, rászórom a majorannát, és lelocsolom a tejszínnel.
A tálat szorosan befedem, és az előmelegített, forró sütőben eddig párolom, amíg a sárgarépa mg nem puhul. Néhányszor átkeverem, végül a tál tetejét levéve a felesleges levét elpárologtatom. Rászórom a finomra metélt petrezselymet, és jól összekeverem.

2008. február 2., szombat

kis szines

Megint előfordult az a helyzet, hogy megláttam a flittert, és megvettem, mert milyen jól néz ki :) Aztán utólag kellett kitalálni mi is legyen belőle. Mit mondjak? Küzdeni kellett vele, azok a kis karikák nem nagyon akartak rajta maradni a fém karikákon, illetve nehéz volt megfogni, merthát picike. De elégedett vagyok az eredménnyel, amolyan bolondos-színes :)
(Képet majd lehet, hogy cserélek, mert ez nem lett az igazi - áődét: cseréltem képet, és még karkötő is lett közben)


Ma még a varrással is próbálkoztam, de azt hiszem ott van még mit gyakorolni :) Párnahuzatot csináltam, gyakorlatilag csak egyenesen kellett varrani, de legalább most már nem okoz gondot a cérna befűzése a varrógépbe. Nem kell folyton anyukámnak kiabálni, hogy ugyan cserélje már ki az orsót, ha más színű cérnát akarok meg ilyesmi (;